icon15/04/2022

Mali savjeti za dekoraciju stana i odabira namještaja

Odlučili ste se za kupovinu stana ili ćete iznajmiti novi? Šta god da je u pitanju veoma je važan način na koji ćete urediti prostor pa samim tim pružiti sebi osjećaj topline i udobnosti. Mali stanovi su praktični i za renoviranje i za kupovinu. Imajte u vidu da kvalitetni proizvodi garantuju dugotrajnost i udobnost. U skladu sa tim, prije nego što nastavite sa čitanjem ovog teksta, savjetujemo da pogledate ponudu koju smo pripremili za dekoraciju novog i renoviranje vašeg doma.

furniture-4.jpg

Cijena manjeg stana je vrlo često presudna, pa ostaje pitanje kako namjestiti stan a zadržati što više slobodnih kvadrata. Imajte u vidu da odabir namještaja može znatno uticati na to koliko ćete prostora uštedjeti. Zato je važno pažljivo i racionalno birati namještaj i koristiti prostor stana.

Dizajniranje malog stana može biti veoma izazovno ali nekoliko savjeta može vam pomoći da razvijete nove ideje, podstaći vas na kreativnost i pružiti mogućnost da uredite stan kao profesionalac a opet zadržite lični imidz. Svaki trud iziskuje određeno vrijeme, pa i uređivanje stana, zato ne štedite vrijeme već razvijajte ideje kroz naše savjete. Pogledajte ponudu na desetka.me a savjete za dekoraciju potražite na istom mjestu.

Ukoliko želite svoj mali stan učiniti vizuelno većim a u isto vrijeme praktičnim za upotrebu daćemo vam nekoliko savjeta.

Razgraničite prostorije

furniture-1.jpeg

Vaš stan može imate više funkcija kao što su spavanje, ručak, odmor, gledanje televizora, rad od kuće… U zavisnosti od aktivnosti koje praktikujete napravite odijeljke u stanu. Zavjese su jedan od načina da odvojite prostorije. Veoma interesantan način mogu biti i biljke. Pored dekorativne uloge boljke će učiniti vaš prostor prirodnijim ali mogu ograničiti prostoriju.

Danas je sve češći trend izgradnje stanova koji imaju spojene prostorije. Prostorije na koje ste navikli, u novijim stanovima često izostaju. Nerijetko je samo kupatilo odvojeno vratima. Ukoliko ne razgraničite prostorije stan može izgledati prilično haotično. Ograničite hodnik, čak i kada je on veoma mali ili ga faktički nema. Stolica ili tabure za obuvanje na ulazi može improvizovati i ograničiti vaš hodnik. Koristite tepihe i itisone.

Ako imate kuhinju i dnevnu sobu u sklopu jedne prostorije, možete staviti visoki element kao na primjer sto, kako bi razgraničili te dvije prostorije. On može imati ulogu trpezarijskog stola uz barske stolice.

Birajte višenamjenske komade namještaja

Mali stanovi su malo zahtjevniji za namještanje od većih. Važno je investirati u namještaj koji je multi funkcionalan, jer ćete tako iskoristiti svaki kvadrat stana. Garsonjeru ili jednosoban stan možete opremiti udobnim krevetom na rasklapanje. Fotelja koja se može rasklopiti u krevet takođe može biti idealna ako vaši gosti žele da prenoće. Pogodni za skladištenje su i stolovi koji se mogu povećati i smanjiti.

Ovakav namještaj će uštedjeti vaš prostor ali ga pored svega možete pomijerati i na taj način osvježiti prostor novim izgledom.

Obratite pažnju na dimenzije. Jako je važno da dobro izmjerite elemente i prostor. Ukoliko birate neke od komada u desetka.me budite uvjereni da će u vašem stanu ostati trajno.

Vizuelno proširite prostor

furniture-3.jpg

U Crnoj Gori, u svim dijelovima, izgradnja je svakodnevna pa je sve veći broj stambenih zgrada. Zbog većeg broja stanovnika izgradnja više stanova manje kvadrature je češća, ali i zbog veće potražnje istih. Ako ste se i vi odlučili za kupovinu jednog ovakvog stana, onda je ovo tekst koji treba pročitati do kraja.

Kako ćete vizuelno proširiti prostor a opet zadržati sve neophodne elemente? Želite da vaš stan odiše prostranstvom i elegancijom? Koristite pastelne boje za bojenje vaših zidova. Ne mora nužno biti bijela boja, ali se potrudite da bude neka svijetla. Sve prostorije bi trebale imati ujednačen ton, što će vizuelno proširiti prostor. Tamne i tople boje, različite nijanse i tonovi, mogu znatno smanjiti prostor vizuelno.

Namještaj koji se uklapa u sve stanove manjih dimenzija takođe treba većim dijelom biti u svjetlijim - pastelnim bojama. Ne morate apsolutno sve uklopiti u svijetlu nijansu. Ako volite tople i jake boje, možete uzeti jedan komad namještaja koji “odskače”. Crvena fotelja ili kauč, mogli bi razbiti monotoniju i unijeti harmoniju u vaš dom.

couch.jpg

Birajte namještaj koji je izdignut od poda. Primjetili smo da ovo ima značajnu ulogu ako želite vizualno veći prostor. Pored toga sto čini prostor većim, izgleda mnogo elegantnije u manjim prostorijama.

Obogatite vaš dom ogledalima i bićete impresionirani koliko će vaš stan izgledati veći. Ogledala ne samo da proširuju prostor već čine da vaš stan izgleda čisto i luksuzno. Trudite se da birate kvalitetna ogledala koja ne zumiraju ili umanjuju prostor, jer je razlika u cijeni mala a efekat mnogo veći.

Iskoristite stan i vertikalno i horizontalno

Možda niste razmišljali o vertikalnom namještaju ali kada opremate mali prostor, podjednako je važan kao i horizontalni. Kada iskoristite gornje dijelove prostora, lakše ćete koristiti donje, sa više prostora za skladištenje stvari, koje svakodnevno gomilamo, naročito ako imate porodicu. Možete iskoristiti zidove tako što ćete napraviti police za vino, cvijeće ili knjige. Vaš stan će izgledati lijepo, popunjeno i prostrano. Toplina vašeg doma biće osjetno veća sa ovim malim ali značajnim poduhvatima.

Posavjetujte se

Ne morate sve raditi sami. Savjeti koje ćete dobiti putem interneta, društvenih mreža, prijatelja mogu imate veliku ulogu, pa ne odbacujte ovu mogućnost. Posjetite desetka.me i potražite savjet od profesionalaca. Naš tim stručnjaka, sa dugogodišnjim iskustvom je uvijek raspoložen za tople preporuke i savjete.

Unesite toplinu

Unesite toplinu u vaš stan tako što ćete postaviti zavjese ili draperije. Kada birajte nježne nijanse vaš stan će izgledati prozračno i čisto. Tepisi su tu da vaš stan ne bi izgledao sterilno. Oni će dati toplinu i udobnost vašem domu. Odaberite tepih nakon što uredite kompletan stan i postavite zavjese kako bi uklopili boje. Mnogo je lakše tepih uklopiti sa namještajem nego obratno, zato ovo ostavite za kraj.

Dekorišite prostor stvarima koje su uvijek moderne. Pored univerzalnih boja i klasičnih komada dekorišite prostor policama za knjige, cvijećem, slikama i fotografijama. Uramljena fotografija na vašoj komodi je uvijek interesantan detalj a vaš stan će na ovaj način još više izgledati kao pravi dom.

U našoj radni možete pronaći veliki izbor namještaja za vaš dom. Ali i mnogo drugih stvari koje mogu uljepšati, obogatiti i učiniti vaš dom maksimalno udobnim.