icon15/04/2022

Kakvu rasvjetu odabrati za stan?

Jedan od detalja o kojem vjerovatno niste razmišljali kada ste opremali stan je rasvjeta. Kada kupujete nove predmete, dekorativne elemente i generalno želite da promijenite nešto u vašem domu, poslednje što vam pada na pamet je najvjerovatnije rasvjeta. Ali kada malo bolje razmislite, shvatićete da zapravo nijansa svjetla može imati značajnu ulogu u ambijentu vašeg doma.

Čest je slučaj da u stanovima postoji manjak prirodne svjetlosti zbog nedovoljno prozora i terasa, ili je vaša zgrada okružena drugim zgradama koje sprečavaju prirodnu svjetlost da adekvatno osvijetli prostorije. Evo načina kako da to riješite.

3 načina da osvijetlite stan

Izdvojili smo ova 3 načina kao univerzalna i primjenjiva u svim stanovima, različitih dimenzija. Lusteri ili plafonjerke, zasebno svjetlo - radno svjetlo i ambijentalno svjetlo - kao što su zidno i dekorativno.

Prije nego što adekvatno osvijetlite stan uvjerite se da su prostorije a naročito stakla prozora čista. Primijetićete da prašina, naročito u proljećnim danima može matirati vaše prozore pa tako smanjiti domet svjetlosti. Čisti prozori čine stan prozračnim i toplim.

Kada birate nijansu svjetla potrudite se da birate prirodnije tonove. Bijela svjetlost možda ima jače osvjetljenje ali će vaš dom imati hladnu notu. Bijelo svijetlo je mnogo neprirodnije ali je korisno za neke druge prostorije - recimo za kupatilo. Žućkaste nijanse su nijanse koje više prijaju oku, jer podsjećaju na prirodnu, pa se oko lakše prilagođava. Vaše prostorije će izgledati toplo i udobno.

Koristite ogledala kako bi se svjetlost prelamala. Na ovaj način će te dodatno obogatiti stan svjetlom. Stakleni stolovi, police i drugi elementi takođe mogu doprinijeti boljoj rasvjeti u vašem stanu. Tamni i veliki komadi guše svjetlost i smanjuju prostor.

Evo i savjeta kako da odaberete rasvjetu za pojedine prostorije

Kuhinja

kitchen.jpg

Možda je koristite svakodnevno za pripremanje hrane vama i vašim najdražima, ili ste jedna od onih osoba koja više voli da naručuje hranu. U oba slučaja kuhinja je prostorija koja se svakodnevno koristi pa je svakako potrebno adekvatno osvijetliti. Prilagodite rasvjetu u kuhinji tako što ćete koristiti više kombinacija. Za pripremanje hrane biće vam potrebna i značajna prilagođena svjetlost.

Koristite radno svijetlo ispod polica koje ima efekat kao svijetlo za čitanje na radnom stolu. Ako često spremate jela, sjeckate, dekorišete ovakva svjetlost će vam dobro doći. Isključite ga kada vam je potrebno samo ambijentalno svijetlo.

Nemojte zaboraviti da osvijetlite svaki kutak. Ostava je veoma često dio koji je zanemaren. Adekvatnim osvijetljenjem imaćete bolji pristup ostavi i izgledaće urednije.

Veoma lijep detalj za kuhinju je viseći luster. Možete ga postaviti u kuhinju iznad sudopere ili u trpezariji. Osvijetlite kuhinju i trpezariju sa rasvjetom koja se može adaptirati, pa se vaš sto za ručavanje može pretvoriti u romantični kutak za večeru. Ovakva rasvjeta ne samo da će uljepšati prostor, već će i popraviti raspoloženje.

Spavaća soba

light-2.jpg

Dekorišite spavaću sobu na više načina. Veoma je važno da unesete topao i prijatan ambijent u vašu sobu. Vjerujemo da se većina vas odlučuje da veliki dio pažnje posveti upravo ovoj prostoriji. Nekada će vaša dnevna soba morati da se prilagodi i za spavanje, kada je u pitanju garsonjera, ali ovo nije problem ako imate jasno definisane ciljeve i planove.

Koristite noćno svijetlo pored kreveta. Noćno svijetlo može biti ugrađeno u zid, poput zidnih lampi pa je idealno za sve prostorije. Prijaće vam pred spavanje, kada želite da pročitate knjigu ili se opustite uz neki film. Malo noćno svjetlo neće smetati vašim ukućanima do spavaju. Ovakvo svjetlo vam je uvijek pri ruci kada se uspavate i zaboravite da ga ugasite. Čak i dok spavate intenzitet ove svjetlosti vam neće smetati. Zato birajte rasvjetu koju možete prilagoditi u zavisno od namjene.

Ako imate ogledalo u spavaćoj sobi, nemojte ga osvijetliti samo sa jedne strane, već i sa gornje i sa bočnih strana. Sa ovakvom rasvjetom znatno je korisnije za dame i spremanje za noćni izlazak. Birajte tople, prirodne tonove za vašu spavaću sobu.

Izbegavajte bespotrebno zatrpavanje sobe stvarima. Ako želite dekorisati sobu nekom ukrasnom lampom, u našoj radnji možete pronaći mnogo izbora dekorativnih uskih zidnih, podnih i raznih drugih lampi koje ne zauzimaju mnogo prostora.

Zapostavljeni i zanemareni dijelovi sobe mogu izgledati ljepše ako ih obogatite podnom ili stonom lampom.

Dnevna soba

light-1.jpg

Ako svjetlo u stanu budete tretirali jednako kao komad namještaja, imaćete kompletnu sliku kada joj jednako posvetite pažnju. Ova prostorija je multi funkcionalna pa se u skladu sa tim mora i opremiti, uključujući i rasvjetu. Odmor nakon napornog posla, druženje sa prijateljima, rođendani, okupljanja, gledanje filmova, samo su neke od namjena…

Naglasite ovu prostoriju kao bitnu tako što ćete je obogatiti lusterom koji će biti efektan u odnosu na ostale dijelove. Na ovaj način imaćete u stanu žarište koje će privlačiti pažnju. Ne zaboravite na dimere ako želite romantičnu atmosferu ili mini kućni bioskop.

Kao i za prethodne prostorije, ne zaboravite da osvijetlite tamne dijelove. Svaki tamni kutak je bespotreban i neupotrebljiv.

Kupatilo

Ako ste zanemarili osvjetljenje u kupatilu ili toaletu, vrijeme je da to promijenite. Gomila garderobe koju treba oprati, opeglati i složiti, to je nešto što većinu čeka u kupatilu. Ako posmatrate ovu prostoriju iz drugačijeg ugla, može vas asocirati na neke ljepše momente, kao što su topla mirišljava kupka. Ako ste dama i ako dio svog vremena provodite u kupatilu kada se sređujete za posao ili izlazak, onda je vrijeme da prilagodite svjetlost. Pod fluorescentnim svjetlom nećete imati realnu sliku. Neadekvatan položaj i nedovoljno izvora svjetlosti učiniće da vam smeta odraz sijenke prilikom ogledanja u ogledalo. Napravite rasvjetu oko ogledala i birajte ton poput prirodne svjetlosti. Ovo će vam pomoći da izgledate onako kako izgledate kada izađete na dnevnu svjetlost.

Kada želite da se opustite i napravite toplu kupku, koristite mirišljave svijeće, koje će napraviti topao ambijent. One će dodatno promijeniti vaše rasp oloženje i nagovijestiti vašem mozgu da je vrijeme za opuštanje.

Zašto više preferiramo žuto ili toplije svjetlo?

Imajući u vidu mnogobrojna istraživanja koja naglašavaju da neprirodni tonovi mogu uticati na poremećaj kvaliteta sna, naročito u večernjim satima, odlučili smo se da nešto više iskoristimo prirodne boje kao preporuku za osvjetljenje stanove. Tako da prirodno žućkasto svjetlo koje ne zamara oči neće poremetiti ili odložiti san. Kombinujte svjetlo i držite se prirodnih tonova u većini prostorija. Žuta sijalica sa žarnom niti i neki moderno dizajniran luster pružiće harmoniju vašoj prostoriji za razliku od hladnog neonskih svjetla.

Pogledajte ponudu rasvjete na desetka.me i uredite dom prema vašoj želji.